1 op de 10 Belgen heeft diabetes

Diabetes of suikerziekte is een chronische ziekte. Eigenlijk is het een verzamelnaam voor verschillende ziekten, waarvan de bekendste diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn. De ziekten hebben met elkaar gemeen dat onbehandeld er te veel suiker in het bloed zit. Door een te hoge bloedglucosewaarde kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, nierschade en slechtziendheid. 

Ongeveer 90% van alle mensen met diabetes heeft type 2. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen. Vooral als het vet rond de buik zit. Gezonde voeding helpt om gewicht te verliezen en kan zo helpen om het risico op diabetes type 2 te verlagen.

Mensen met diabetes type 2 maken onvoldoende insuline aan en/of de insuline die aangemaakt wordt heeft niet genoeg effect doordat ze minder gevoelig zijn voor insuline. Insuline is nodig om glucose in de cellen toe te laten. Bij mensen met diabetes kan minder glucose de cel in, en blijft er dus meer glucose in het bloed. Het bloedglucosegehalte is daardoor te hoog. 

Diabetes type 2 wordt ook wel eens ouderdomssuiker genoemd, maar ook jonge mensen kunnen dit type diabetes krijgen. De term ouderdomssuiker is dus onjuist.

Het aantal mensen met diabetes type 2 neemt steeds verder toe. Daarnaast zijn er ook mensen die diabetes hebben, maar dit nog niet weten. Je merkt vaak niets van hoge bloedsuikers. Dit geeft problemen, omdat ze dan te laat overgaan tot actie. Met complicaties tot gevolg die je met een tijdige behandeling kan voorkomen.

De diëtist kan jou helpen je leefstijl te veranderen, zodat je kans om diabetes te krijgen veel kleiner wordt. Als je al diabetes hebt, leert de diëtist jou o.a. welke koolhydraten goed en niet goed zijn en hoe je deze het best kunt verdelen over de dag. Wie weet kan je daardoor minder medicatie gaan gebruiken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *