Je voelt het niet als je cholesterol te hoog is

Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen, hormonen en gal. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Het bloed vervoert cholesterol door het aan bepaalde eiwitten te binden, het LDL en het HDL. 

LDL vervoert cholesterol via het bloed naar de rest van het lichaam, waar het bijvoorbeeld nodig is voor het herstellen van beschadigingen in weefsels. Maar bij een teveel aan LDL-cholesterol, kan dit blijven plakken in de binnenwand van bloedvaten. Dit gebeurt meestal op plekken waar de wand van de bloedvaten beschadigd is. Beschadigingen in de bloedvatwand kunnen het gevolg zijn van roken, een verhoogde bloeddruk, diabetes of ouderdom. In het bloedvat ontstaat hierdoor langzaam een ‘plak’. Dat kan leiden tot een hartinfarct. Het LDL-cholesterol wordt daarom ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd. Je kan dit onthouden door door de L van LDL die moet Laag zijn. 

HDL neemt cholesterol uit het bloed weg en voert het af naar de lever, waar het wordt afgebroken. Door het afvoeren van cholesterol beschermt HDL het lichaam tegen hart- en vaatziekten. Het HDL-cholesterol wordt ook wel het ‘goede’ cholesterol genoemd. Je kan dit onthouden door de H van HDL die moet Hoog zijn. 

De lever zorgt gewoonlijk voor een evenwicht tussen de hoeveelheid cholesterol die de lever maakt en het gehalte cholesterol in het bloed. De hoeveelheid cholesterol die de lever maakt, wordt beïnvloed door de leefstijl. Roken, weinig lichaamsbeweging en een eetpatroon met veel verkeerde vetten kunnen het evenwicht verstoren en er ontstaat meer LDL. Goede vetten in de voeding zorgen juist voor minder LDL-cholesterol. Je merkt het niet wanneer je LDL te hoog is. daarom is een jaarlijkse bloedafname aan te raden. 

Een gezond voedingspatroon, een gezond gewicht en een gezonde leefstijl met voldoende beweging, niet te veel stress en niet roken, verminderen het risico op een verhoogd cholesterolgehalte. Hiervoor kan je dus preventief bij een diëtist terecht, maar ook wanneer een te hoog cholesterol is vastgesteld kun je bij ons terecht voor advies. Als je te zwaar bent, dan helpt afvallen om je cholesterol te verlagen. Vooral als je een grote buikomvang hebt. Als je overgewicht hebt, dan kan 5 tot 15% afvallen al een verbetering opleveren van het cholesterolgehalte in je bloed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *