1 op 10 Belgen lijdt aan het prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare wat?!? Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS), ook wel spastische darm genoemd, is een chronische darmaandoening. Bij PDS maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen, doordat de hersenen en darmen niet correct met elkaar communiceren. Hierdoor kan diarree of juist verstopping ontstaan. Ook komen symptomen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel en winderigheid hier meestal bij voor. Deze klachten kunnen zo ernstig zijn dat ze het leven van de patiënt beheersen. 

PDS komt zo vaak voor en toch is het zo ongekend. Dit komt doordat er toch nog een zwaar taboe rust op darmproblemen. Vaak lopen mensen al jarenlang rond met klachten vooraleer ze naar de dokter gaan. PDS is niet te genezen, maar wel te behandelen. Er is niet 1 behandeling die bij alle patiënten werkt, maar het is vaak uittesten van medicijnen, maar ook werken aan je levensstijl. Zo is stress vaak een belangrijke factor alsook voeding. En daar kunnen wij bij helpen!

Een gezonde voeding verbetert de klachten al in veel gevallen. Bij een intake gesprek doet de diëtist eerst een volledige anamnese. Ze leert meer over jouw situatie, leert je kennen en probeert triggers in je voeding op te sporen. Ook een voedings- en klachtendagboek bijhouden is nuttig. Hierin kan de diëtist samen met jou beter je triggers ontdekken. 

Zorgt gezonde voeding niet voor (voldoende) verbetering van de klachten? Dan brengt het laag FODMAP-dieet vaak redding. Het is een dieet dat mensen met PDS helpt om hun klachten te verminderen en blijkt bij 85% van de patiënten effectief te zijn! Voluit staat het voor Fermenteerbare Oligosachariden (fructanen en galacto-oligosachariden), Disachariden (lactose), Monosachariden (fructose) en (‘And’ in het Engels) Polyolen (sorbitol, mannitol, maltitol, xylitol en isomalt) en werd ontwikkeld aan een Australische universiteit.

Het dieet – waarbij bepaalde voedingsstoffen (de FODMAP’s) worden beperkt – gebeurt in drie fases: de eliminatiefase, de herintroductiefase en de stabilisatiefase. Bij dit dieet is het belangrijk om begeleiding te krijgen van een diëtist en samen te gaan uitzoeken welke FODMAP-triggers de klachten veroorzaken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *