Tijdens de zwangerschap moet je niet voor 2 eten maar wel 2 keer zo gezond!

Een zwangerschap vraagt veel van je lijf. Om zo goed mogelijk voor jezelf en je kindje te zorgen, heb je een zorgvuldig samengestelde en uitgebalanceerde voeding nodig, die past bij jouw leefstijl.

Er wordt met een lach wel eens gezegd dat je tijdens de zwangerschap voor 2 moet eten. Uiteraard moet je je kindje voorzien in alle voedingsstoffen maar helaas mag je niet dubbel zoveel eten. Het energieverbruik tijdens de zwangerschap stijgt, maar dit is vrij beperkt. 

Tijdens het eerste trimester gaat dit over ongeveer 70 kcal extra. Dit komt overeen met een stuk fruit of een melkproduct extra. Het 2de trimester verbruik je ongeveer 250 kcal extra. Dit komt overeen met een stuk fruit, een melkproduct en een snede brood met beleg of handje noten extra. Het 3de trimester is je verbruik ongeveer 500 kcal hoger maar tijdens deze periode ga je vaak minder bewegen doordat je misschien niet meer werkt of niet meer zo intensief kan sporten. Hierdoor zal je verbruik weer dalen en blijft het in evenwicht. 

Het extra energieverbruik zou je ook kunnen aanvullen door extra te snoepen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling want niet enkel je energieverbruik stijgt, ook je behoefte aan voedingsstoffen stijgt. Hierdoor is het dus beter om je voeding aan te vullen met voedzame producten die ook nuttige voedingsstoffen bevatten zoals fruit, melkproducten, noten en volkoren graanproducten. Dubbel zo gezond eten is dus wel een goed idee! Je kindje krijgt namelijk enkel binnen wat jij eet. 

Wanneer je dubbel zoveel zou gaan eten kom je te veel aan tijdens de zwangerschap. Een te hoge gewichtstoename tijdens de zwangerschap kan leiden tot meer complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling, een minder vlot herstel na de bevalling en er is een risico op overgewicht bij het kind op latere leeftijd. 

Het kan zijn dat je speciale klachten en voedingsproblemen hebt, zoals overmatig overgeven, zwangerschapsdiabetes of een hoge bloeddruk. Dan is een zorgvuldig samengestelde voeding nóg belangrijker. Hierbij kan een diëtist advies geven.

Ook kan je terecht bij de diëtist om gezond te gaan eten voordat je zwanger wilt worden, want ook hiervan zijn de voordelen voor zowel moeder als kind bewezen. Je krijgt van ons ook advies wat je best wel of niet eet tijdens de zwangerschap en ook na de bevalling kan je bij ons terecht voor voedingsadvies. De adviezen zijn steeds aangepast aan jouw huidige voedingsgewoonten en situatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *