Gezonde voeding is de basis van sportvoeding

Zowel beginnende als ervaren sporters nemen vaak een heleboel supplementen en shakes om hun sportprestatie te verbeteren. Dit is niet zo gek want de reclame doet vermoeden dat dit noodzakelijk is om een goede prestatie neer te zetten. Je hoort en leest zoveel dat het moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien.

Toch zijn het meestal niet de supplementen die het grootste effect hebben op je prestatie maar wel een gezonde voeding als basis. Hiervoor laten we je graag de sport voedingspiramide zien. 

bron: Vereniging Sportdiëtetiek Nederland (VSN)

De basis van de driehoek, het fundament, is gezonde voeding. Dit is het belangrijkste deel van sportvoeding. Om hieraan te voldoen volg je de principes van de actieve voedingsdriehoek. Een gezonde basisvoeding levert je alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, ook om te sporten. 

Is je basisvoeding in orde en wil je je prestatie nog verbeteren of wil je een lange of intensieve inspanning doen? Dan kan sportspecifieke voeding je helpen. Dit is de middelste laag. Dit zijn sportdranken, sportrepen of sportgels die rondom een training of inspanning genomen kunnen worden, afhankelijk van de soort, de intensiteit en de duur van de inspanning. Ook de timing is hierbij belangrijk! Het moment van de inname van extra vocht of voedingsstoffen heeft grote invloed op het herstel van spieren en koolhydraatvoorraden en op het voorkomen van uitdroging.

Voor topsporters kunnen sportsupplementen prestatiebevorderend werken, mits ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid en niet op de dopinglijst staan. Supplementen zijn het laatste stapje om je prestatie te verbeteren. Helaas zijn er heel veel supplementen op de markt die geen effect hebben. Soms kan er ondanks een goede basisvoeding toch een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan. Hierbij kan een supplement wel een oplossing bieden. Dit bespreek je best met je (sport)arts of diëtist. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *