Gezonde voeding kan helpen bij vermoeidheid

Vermoeidheid is iets dat iedereen kent. Je bent te laat naar bed gegaan of hebt veel meer gedaan dan eigenlijk in 1 dag past. Natuurlijk ben je dan moe en dit lost wel weer op na een dagje rustig aan doen. Maar als je voldoende slaapt, niet jezelf voorbij loopt en toch al lange tijd moe bent is het eens goed om je voeding onder de loep te nemen: 

Krijg je de juiste voedingsmiddelen binnen?

Eet je regelmatig genoeg?

Eet je gevarieerd genoeg?

De voedingsdriehoek laat zien welke voedingsmiddelen je elke dag nodig hebt om een gezonde basisvoeding te hebben. Deze voedingsmiddelen voorzien in de stoffen die je lichaam nodig heeft om goed te blijven functioneren. Als je bijvoorbeeld niet graag vlees of vis eet en geen vleesvervangers gebruikt, kun je je op den duur moe voelen door een tekort aan vitamine B12 en ijzer. Of als je zelden melkproducten gebruikt en hierdoor te weinig eiwitten binnenkrijgt, kunnen je spieren verslappen. 

Ook regelmatig eten is belangrijk om je fit te voelen. Je kunt al de goede voedingsmiddelen binnenkrijgen, maar als je die pas aan het eind van de dag eet omdat je ontbijt en/of lunch overslaat, maak je niet optimaal gebruik van de energie die je uit de producten kunt halen. 

Eenzijdig eten is een andere energie-killer die je langzaam kan besluipen. Als je gevarieerd eet, dan maak je steeds andere keuzes binnen de voedingsdriehoek. Dus je eet elke dag anders. Je neemt bijvoorbeeld elke dag een andere groente. Je wisselt af tussen vis, peulvruchten, vlees, ei en noten. En je eet de ene dag granen zoals zilvervliesrijst of volkorenpasta en de volgende dag aardappelen.

Zo zorg je dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Want elk voedingsmiddel bevat weer andere voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook kan het zijn dat in voedingsmiddelen een klein beetje van een schadelijke stof zit. Door gevarieerd te eten verklein je de kans dat je te veel van dezelfde schadelijke stof binnenkrijgt. 

De diëtist kan je helpen een gezond eetpatroon te krijgen waardoor jij je weer energiek voelt en productiever bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *